Cambuur Stadion te Leeuwarden

Nijburg Klimaattechniek en Pranger-Rosier Installaties werken nauw samen aan de bouw van Firda.
Cambuur Stadion te Leeuwarden

In Leeuwarden werken Nijburg Klimaattechniek en Pranger-Rosier Installaties nauw samen aan de bouw van Firda, een vakonderwijsinstelling gelegen in het nieuwe Cambuur voetbalstadion. De omvang van het project is indrukwekkend, met 210 ruimtes en een diversiteit aan installatieonderdelen zoals luchtkanalen, brandkleppen, regelaars en meer. 

Jasper Niehof, engineer bij Nijburg, benadrukt de intensieve samenwerking tussen de teams, die wekelijks via Teams bijeenkomen om technische uitdagingen te bespreken en elkaar te verbeteren. Deze vorm van samenwerking is nieuw voor hen maar blijkt effectief, vooral omdat ze vanaf het begin betrokken zijn. 

De nieuwbouw van Firda, met zijn vier bouwlagen en 150 meter lengte, biedt ruimte aan diverse praktijk- en theorielokalen. Het gebouw, met 13 luchtschachten, vereist een complexe luchtbehandelingsinstallatie. Nijburg levert niet alleen de luchtkanalen maar is ook betrokken bij het ontwerp, waarbij finetuning plaatsvindt in een 3D-model. 

Opvallend is de combinatie van vakonderwijs en voetbalstadion, waar Firda en SC Cambuur samenwerken om studenten praktijkervaring te bieden in gebieden als beveiliging en horeca. De leerlingen maken gebruik van faciliteiten zoals de meldkamer, waardoor ze echt in de praktijk leren. 

De duurzaamheid van het project komt tot uiting in het feit dat Cambuur het eerste stadion in Nederland is dat gebruikmaakt van geothermie. Het gebouw is volledig gasloos en maakt gebruik van aardwarmte voor verwarming en koeling. 

De nauwe samenwerking tussen Nijburg en Pranger-Rosier Installaties, vanaf het ontwerp tot de uitvoering, maakt dit project uniek. De communicatie verloopt efficiënt via Teams, waardoor wijzigingen snel kunnen worden doorgegeven en verwerkt. Het gebruik van digitale tools zoals Dalux en Autodesk draagt bij aan een snelle en nauwkeurige uitvoering. 

Bauke Bouwstra, projectleider bij Pranger-Rosier, benadrukt dat deze vroege betrokkenheid en samenwerking bijzonder is en bijdraagt aan het succes van het project. Voor zowel Nijburg als Pranger-Rosier is dit een unieke ervaring bij een project van aanzienlijke omvang en maatschappelijke impact. 

„Via Teams kunnen we snel iets bespreken. Ik kan de wijzigingen gelijk doorgeven aan Wouter Biemold, onze BIM-modelleur. Hij verwerkt het in de digitale tekening. Zo zijn we steeds actueel.”
Bauke Bouwstra, projectleider Pranger-Rosier Installaties 

Sector: Onderwijs
Type: Nieuwbouw
Locatie: Leeuwarden
Installateur: Pranger-Rosier

Heeft u een vraag?
Wij helpen u graag!

Heeft u vragen over de diensten of producten van Nijburg Industry Group.
Neem vrijblijvend contact met ons op!

contact@nijburg-klimaattechniek.nl
+31 598 36 12 22

Altijd op de hoogte?

Meld je dan aan voor onze nieuwsbrief

Aanmelden